Loopt ze al? Wat als je kind wat langzamer is?

Loopt ze al? Hoe vaak deze vraag mij wel niet gesteld in de maanden voordat Merle ging lopen. Natuurlijk zat ik zelf ook met smart te wachten op die eerste stapjes (al is het maar omdat mevrouw aardig zwaar begon te worden), maar de anticipatie van de rest van de samenleving begon mij op een gegeven moment een beetje te irriteren.

Als je baby net is geboren vraagt iedereen ‘Slaapt ze al door?’ (deze vraag konden wij gelukkig wel heel gauw met ja beantwoorden). Daarna volgen vragen als kan ze al rollen, zitten, kruipen, lopen? Daarop bleef het antwoord in ons geval lange tijd ‘nee’. Het gaat bij ons allemaal niet zo snel. Voordat Merle zelf kon zitten waren we ruim negen maanden verder. Kruipen? 1 jaar en twee weken.

 

En ik heb me er eigenlijk geen moment druk om gemaakt.

 

Zelfs niet toen we extra terug moesten komen op het consultatiebureau omdat ze nog niet kon kruipen. Ja wat moet ik doen dan? Kan haar moeilijk dwingen en met rollen kwam ze ook prima waar ze wilde zijn. Als ik ook maar een beetje het gevoel gehad zou hebben dat ze zich langzaam ontwikkelde omdat er iets fysiek mis was dan zou ik gelijk met haar naar de dokter of fysiotherapeut gegaan zijn. Natuurlijk is er even gekeken of er bijvoorbeeld niks mis was met de heupjes of de schouders, maar dat zag er allemaal helemaal normaal uit. Mijn moedergevoel heeft altijd gezegd dat er niks mis was (en als ik de verhalen mag geloven is dat moederinstinct harstikke betrouwbaar..).

 

Nee even zonder grappen. Als je wat verder gaat zoeken over de ontwikkeling van baby’s/dreumessen en dus wat verder kijkt dat de meeste schema’s die het hebben over lopen met maximaal 18 maanden. Dan vind je dat de ontwikkeling van 0-2 jaar heel grillig kan verlopen, met een enorme variëteit aan ontwikkelingssnelheid. Het belangrijkste is dat een kind wel vooruitgang blijft maken en niet heel lang stil staat of regressie vertoont. Dat is de voornaamste reden dat ik me nooit druk heb gemaakt. Merle bleef altijd gewoon de mijlpalen halen, alleen ze deed er iets langer over dan gemiddeld.

 

Waar ik op een gegeven moment wel onzeker van werd, waren andere mensen en hun vragen. Als maar genoeg mensen vragen of ze al kan lopen (zelfs wildvreemden in de supermarkt…why?) dan ga je op een gegeven moment wel twijfelen ja. En als je dan aangaf dat ze nog niet kon lopen kwam altijd de vraag: ‘Dan praat ze vast al een heleboel?’ Eh nee… ook niet jongens. Sorry ze gaat niet zo snel. Maar door al die twijfel stond ik op een gegeven moment ook op het punt om maar eens de huisarts te bellen. Terwijl ik diep van binnen voelde dat er niks mis was en ze gewoon wat tijd nodig had. Wat ik vooral niet wil is Merle op een manier het gevoel geven dat ze nu al allerlei dingen moet. En ons teleurstelt als ze dingen niet doet op het moment dat het ‘verwacht’ wordt.
Dat ze nog niet kon lopen was natuurlijk de schuld van mijn draagdoeken. (volgens de vriendelijke meneer in de supermarkt)
Nou dat telefoontje aan de huisarts heb ik dus nooit gepleegd (en niet vanwege mijn telefoonangst). Ondertussen kan ik met grote blijdschap mededelen dat met precies 20 maanden de eerste stapjes gezet zijn.

 

HET KOMT DUS ALLEMAAL GOED MENSEN!

 

Merle is een enorme perfectionist die wacht met dingen doen tot dat ze zeker weet dat ze het kan (komt me ergens wel een beetje bekend voor… ahum). Dit valt me op veel meer vlakken op, maar bij lopen was het overduidelijk. Veel kindjes zie je 100x proberen op te staan en stapjes te zetten en ook 100x vallen. Die proberen net zo lang tot dat ze het kunnen. Onze dochter dacht op een ochtend toen we met wat ballen aan het gooien waren: ‘He die kan ik sneller pakken als ik er naar toe loop’. Toen stond ze op en liep ze weg. Vanaf dat moment kon ze ook gelijk vrij goed lopen. Bijna geen valpartijen gehad en met een week of 2,3 was het alsof ze nooit anders had gedaan en liep ze ook zonder problemen op straat. En mocht mama even van die super dure verantwoorde loopschoentjes gaan kopen….

 

En nu zijn we met smart aan het wachten tot mevrouw een beetje behoorlijk gaat praten. Want je raadt het al, ook hiermee maakt ze tot nu toe geen haast.

 

En dat geeft allemaal niks.
Liefs,
Nienke

Lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.