Wat te doen tijdens je zwangerschapsverlof.

Ik ben momenteel met zwangerschapsverlof en  zoals ik me nog wel herinnerde van mijn vorige zwangerschap/verloftijd is dat ik behoorlijk last van nesteldrang heb. Maar wat zijn nou echt handige dingen die je nog even in de weken voor je bevalling kan gaan doen? Waar heb je straks echt wat aan?

Een belangrijk onderdeel van je verlof is natuurlijk op de bank hangen en netflix kijken. Nu zijn de momenten dat ik daar tijd voor heb met een kleine rondhobbelende peuter schaars. Maar ik heb wel de luxe dat ik twee dagen in de week voor mezelf heb omdat ze dan bij oma is. Dus geen zorgen, een beetje op mijn luie reet voor de tv zitten doe ik ook wel! Maar nu ik nog iets van energie heb ben ik (onder lichte hormonale dwang) ook bezig met opruimen en voorbereiden voor de baby.

Ten eerste: doe een beetje rustig aan, uiteindelijk zal het die baby namelijk een worst wezen of de schuur is opgeruimd en of er wel of geen stof op de plinten ligt.

Maar er zijn wel een paar dingen die ik iedereen aanraad om te doen:

Maak verzorgingsplekjes

Natuurlijk heb je je prachtig mooi gestylde commode/babykamer, waar je prima voor elke verschoning naartoe zou kunnen gaan. Maar laten we een beetje realistisch wezen, je hebt die eerste weken na de bevalling niet echt bergen energie meestal (iets met weinig slaap en dat gevoel alsof er een vrachtwagen door je heen is gereden en tussen je benen naar buiten wilde komen). Dus gemak dient de mensch, maak het jezelf niet te ingewikkeld. Wij slapen bijvoorbeeld op zolder en ik was niet van plan midden in de nacht met een huilend kind naar beneden te gaan om haar te verschonen. Vooral niet omdat haar zusje daar ligt te slapen. Dus ik heb mijn nachtkastje ingericht als mini commode, met luiers, doekjes, een setje kleertjes en de dingen die ik voor de borstvoeding misschien nodig heb. Nog even een verschoningsmatje erbij regelen (die baby’s kunnen nog wel eens wat onverwachts beginnen te poepen enzo) en hopelijk hoef ik wat minder vaak mijn bed uit!
Zo’n zelfde ‘verschoningslaatje’ heb ik beneden al voor Merle, dus daar voeg ik gewoon wat mini luiers en misschien wat schone kleertjes aan toe. Had ik al gezegd dat ik lui ben? Ik ga echt niet met de hele familie naar boven elke keer dat er een luier verschoond moet worden.

Hamsteren

In de tijd van online winkelen, thuisbezorgd en appie en picnic is dit wellicht wat minder belangrijk, maar het is toch super fijn als je de eerste tijd niet hoeft na te denken over je boodschappen. Want dat vind ik toch altijd wel het lastigste, niet het boodschappen doen zelf, maar het bedenken wat er op het lijstje moet. Dus haal (of laat brengen) zodra de laatste weken voor je bevalling zijn aangebroken vast wat ingrediënten voor succesrecepten in huis. Zeker met een mopperige peuter kan het handig zijn om wat makkelijke, lekkere dingen in huis te hebben om even geen avondeet-drama-driftbui te hebben. Dat gezonde eten komt echt wel weer zodra je hechtingen er uit zijn en je weer normaal op een stoel kan zitten 😉 . Handige dingen voor ons zijn:

  • frietjes (voor in de airfryer)
  • soep met bijvoorbeeld een pizzabroodje (diepvries),
  • pannenkoeken (evt van die bussen waar alleen water bij hoeft), en deze laat je natuurlijk door papa bakken.
  • broodjes met knakworstjes
  • diepvrieszakken van aviko met bijvoorbeeld hollandse schotel/zwitserse schotel.

Gewoon overal een berg rauwkost bij doen en dan is het prima voor de eerste week/weken. Naast voedsel hamsteren heb ik zelf ook nog een soort obsessie voor was- en schoonmaakmiddelen ontwikkeld. Wie had dat ooit kunnen denken… Ik heb een soort rampscenario in mijn hoofd waarbij iedereen aan de diaree gaat en het wasmiddel op is, je kan maar beter voorbereid zijn. Daarbij doe ik driftig mijn best om mijn was-skills (dat is een ding hoor) te verbeteren nu ik een echte vlekkenmaker in huis heb. Dus het is niet maar 1 soort wasmiddel dat ik op voorraad heb, wat voor amateur denken jullie dat ik ben? Ik heb alles van vloeibaar tot poeder tot wolwasmiddel.  Iemand de tip voor mandarijnen-vlekken trouwens?

Pak de luiertas in

Hoewel het eerste uitstapje met baby-lief misschien nog super ver weg lijkt gaat de tijd altijd sneller dan je denkt. En geloof me, de eerste (paar) keer opstap met je baby zijn al spannend genoeg. Dus dan is het heerlijk als je al een beetje voorbereid bent, hoe minder werk je te doen hebt hoe beter toch? In ons geval hebben we natuurlijk al een luiertas staan voor Merle en ben ik van plan om die een dezer dagen uit te breiden met spulletjes voor de mini. Grote kans dat ik dit nog twee keer opnieuw doe en dan bij onze eerste expeditie er achter kom toch nog wat vergeten te zijn, maar dit is echt zo’n dingetje dat heerlijk is voor mijn gemoedsrust.

Ruim op

Ben je vast al aan het doen, en de babykamer is vast als helemaal op orde. Maar misschien zijn er nog andere plekjes in huis waar je nog wat kan opruimen. Zoals ik al eerder zei maakt het voor de baby echt niet uit. Maar ik wil alles gewoon zo makkelijk en fijn mogelijk maken voor de eerste tijd na de bevalling. Je hebt al genoeg ongemakken dan. Daarbij komt er natuurlijk een kraamhulp bij je thuis en is het wel zo fijn als die alles een beetje makkelijk kan vinden. Zo heb ik mijn kledingkast net opgeruimd en ben ik bezig ervoor te zorgen dat alle keukenkastjes netjes en overzichtelijk zijn.

Maak een plek voor flesjes en/of kolfspullen

Zorg ervoor dat je een goed afdruiprek hebt voor deze berg plasticwaar. Want je hebt straks echt geen zin om alles af te gaan drogen. Verder heb ik zelf twee doorzichtige plastic bakken gehaald waar ik alle schone en droge spullen in stop. Het is de moeite waard om hier eens goed over na te denken want de komende jaren zit je nog wel vast aan flesjes, rietjesbekers, tuitbekers en meer van dat soort ongein.

En verder?

Denk na over kleine praktische dingen als: waar en hoe ga ik de nachtvoedingen doen? In bed of in een stoel? Zorg voor fijne kussens voor in je rug als je in bed wil voeden en misschien een klein (niet te fel) nachtlampje om de nachtvoedingen zo rustgevend mogelijk (voor jou, je baby en je partner) te houden. Hiervoor schijnt rood licht trouwens het beste te zijn, voor zover je daarbij iets kan zien…
Welke wc wil je in de kraamweek gebruiken? Meestal is het fijn voor de hygiene (als je deze optie hebt) om in de kraamweek je eigen wc te hebben. Die in de badkamer is wellicht handig omdat je daar ook warm water, en evt de douche hebt om tijdens/na het plassen mee te spoelen. Oh de romantiek van die eerste week zeg, heb er nu al weer zin in…… Zet in ieder geval vast wat kraamverband een bidon (voor dat romantische spoelen) en wat schoon ondergoed klaar (je hebt echt geen zin om daarom verlegen te zitten op het moment dat je eindelijk weer naar de wc durft 😉 )

Nou nu heb je vast wel weer wat dingen toegevoegd aan je to-do lijstje.

Of (in het meer waarschijnlijke geval) als je niet zwanger bent mij hartelijk zitten uitlachen om al die dingen waar ik me druk om maak. Mocht je geen zin of puf hebben om iets van dit lijstje te doen, don’t worry! De baby heeft echt voornamelijk jou nodig en jij hebt de eerste tijd vast genoeg hulp van je kraamverzorgster, man, (schoon)moeder of wie dan ook. Die zullen misschien niet je badkamerkastjes gaan uitruimen, maar willen je vast met alle liefde helpen met al het andere dat moet gebeuren.

Liefs, Nienke

Lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.