Negen maanden na de bevalling; ben ik hersteld?

Mijn kleine meisje is al weer negen maanden oud. Naast dat dit betekend dat ze nu al veeeel te groot begint te worden, zou ik nu ook helemaal ontzwangerd moeten zijn. Maar is dat wel het geval?

Terwijl ik begon met schrijven van dit stukje moest ik even slikken. Er is namelijk een moment aan me voorbij gegaan zonder dat ik het heb gemerkt. Merle is namelijk niet met 9 maanden geboren maar al met 37 weken en 6 dagen. Dat betekend dat ze op het moment van schrijven al langer uit mij is dan dat ze erin heeft gezeten. Ik weet niet precies wanneer maar dat moment is ergens voorbij gegaan. Door mijn vingers geglipt zonder dat ik er bij stil stond.

Maar goed om het ‘gezegde’ negen maanden op, negen maanden af  in ere te houden (en omdat ik het een beetje was vergeten) nu een stukje over mijn herstel na de zwangerschap.

Pijn

Een van de dingen die ik me heel erg af vroeg toen ik nog zwanger was, was hoe lang ik pijn zou hebben na de bevalling. Ik heb een makkelijke en vrij snelle bevalling gehad van ongeveer 7,5 uur. Ik ben een klein beetje uitgescheurd (haarscheurtjes?) en had 5 hechtingen. Ik heb ongeveer 1,5 dag last gehad van naweeën, deze waren het ergst in de eerste nacht. Naweeën voelden bij mij als zware menstruatiekrampen. Vooral tijdens het voeden (want dan krimpt je baarmoeder extra) had ik last van forse buikpijn. Al moet ik zeggen dat na het hebben van echte weeën, het allemaal wel meeviel.

Naast de naweeën had ik natuurlijk ook pijn in/aan mijn vagina en daar waar ik gehecht was. Deze pijn was vervelend, maar niet ondragelijk. Ik geloof dat Merle een dag of vier/vijf oud was toen ik tegen Boas zei ‘He ik heb nu even helemaal nergens pijn’. Tijdens de kraamweek heb ik (als bikkel die ik ben 😉 ) zoveel mogelijk op een harde houten stoel gezeten om de zwelling tegen te gaan. Geen idee of dat echt heeft geholpen, maar het ging vrij gauw beter.

Mijn lichaam herstelde gelukkig super snel en aan het einde van de kraamweek voelde ik me al weer bijna de oude. Ik had toen letterlijk zoiets van: ‘Ga maar weg kraamhulp ik kan het zelf wel weer’ (al was het wel heel fijn hoor, iemand die elke dag de badkamer poetst).

Na twee weken had ik ‘daar beneden’ (om maar even met professionele termen te spreken) alleen nog pijn bij het plassen (een branderig gevoel). Na de bevalling leren ze je om te plassen terwijl je afspoelt met warm water. Dit helpt behoorlijk omdat het de eerste tijd voelt alsof je zoutzuur in een open wond giet. En geloof me dit wil je wel een beetje verdunnen (ook veel drinken dus!). Na twee weken durfde ik pas weer zonder mijn bidon met warm water te plassen, maar misschien had het ook wel eerder al gekund. (Maar he! het is nogal een gevoelig gebied ja…)

Uiteindelijk heb ik wel zes weken gebloed als een rund (omdat je negen maanden niet ongesteld bent geweest mag je dit mooi even inhalen ofzo). Niet pijnlijk verder, wel vervelend omdat je die kraamverbanden echt wel zat bent op een gegeven moment.

Emoties

Kraamtranen? Zeg maar gerust kraamwatervallen. Jemig wat heb ik gehuild zeg die eerste tijd na de bevalling. Echt om niets zat ik te huilen op de bank. Ik vond dat de tijd veel te snel ging, dat ik geen goede moeder was, dat ik alles veel beter moest doen en dat ik mijn kind in een nare wereld groot moest brengen. Ondertussen zijn mijn emoties gelukkig wat bedaard. Ik denk dat dit echt heel erg met de hormonen te maken heeft. Nu ze zo’n beetje mijn lichaam uit zijn voel ik me weer een stuk normaler. Ik ben altijd al wel onzeker, maar die eerste paar maanden (zeker toen ik weer aan het werk moest) had ik er echt last van.

Nu kan ik weer (iets) beter relativeren en mijn hoofd koel houden. Ik moet nog steeds wel huilen als er iets met (zielige) baby’s op tv is en ik kan echt niet tegen die verhalen die ik altijd op Facebook en twitter voorbij zie komen over baby’s die doodgaan en weet ik veel wat. Heel erg dat het allemaal gebeurd maar ik word doodongelukkig als ik het allemaal ga lezen.

Gewicht

Zoo even met de billen bloot. Ik heb (de meeste van) deze cijfers helaas nergens opgeschreven dus het gaat een beetje op de gok. Ik ben 1,79 en voor de zwangerschap woog ik 69 kilo (wat ik toen een paar kilootjes te zwaar vond). Aan het einde van de zwangerschap woog ik 81 kilo. Direct na de bevalling (2e dag) was mijn gewicht ongeveer 74/75 kilo. In de kraamperiode (tot 6 weken na de bevalling) zakte mijn gewicht langzaam naar 70 kilo waar ik een hele tijd op ben blijven hangen. Na 6 maanden borstvoeding geven begon eindelijk dat ‘afvallen door borstvoeding’ een beetje te werken bij mij. Dat en een fikse buikgriep zorgde ervoor dat ik zakte naar 66 kilo! Whoohoo, zonder al te veel moeite. Ik let niet echt op wat ik eet en naast veel lopen sport ik niet. Dus ik denk dat ik gewoon een geluksvogel ben.

Nu ik de borstvoeding aan het afbouwen ben moet ik wel voorzichtiger zijn merk ik. Ik ben toch gewend geraakt aan die 300 extra calorieën per dag. De komende tijd ga ik (een beetje) letten op gezonder eten en hopelijk weer een super fitte mama worden!

Maar al met al ben ik gezegend met een lijf dat gemakkelijk weer in vorm is geschoten na de zwangerschap. Al is het dan met hier en daar een streepje striae.

Borstvoeding

Ik heb ongeveer 8 maanden volledig borstvoeding gegeven (met hier en daar een flesje kunstvoeding als ik niet genoeg gekolfd had). De eerste tijd heb ik behoorlijk veel pijn gehad tijdens het voeden en veel last gehad van stuwing. Maar na een maand of 2 liep het echt super goed. Om dit artikel niet te lang te maken ga ik nog een ander stukje wijden aan o.a. het (bijna)stoppen met borstvoeding maar ik denk dat borstvoeding geven mij zeker wel heeft geholpen in het herstel na de zwangerschap.

De tweede?

‘Dus nu je helemaal hersteld bent is het zeker tijd voor de tweede?’ Hoor ik jullie denken. Misschien. Misschien ook niet. We willen heel graag een tweede, ik hoop dat het ons gegund is om nog een (hopelijk net zo leuk) kind te krijgen. Het ene moment wil ik ze dicht op elkaar, het andere moment wil ik nog even wachten. We zullen het zien…

Voor mijn gevoel ben ik echt wel weer helemaal de oude. Waarschijnlijk al wel wat eerder dan na negen maanden. Zo rond de vijf à zes maanden was ik emotioneel gezien wel weer aardig ‘normaal’ en lichamelijk nog veel eerder. Al met al is het herstel mij enorm mee gevallen.

Hoelang duurde het bij jullie voordat je weer een beetje ‘normaal’ was?

kijk nou hoe mini ze was!! *huilt heel hard*
kijk nou hoe mini ze was!! *huilt heel hard*

nb: Dit zijn stuk is uiteraard gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik ben geen dokter ofzo. Ik deel het om jullie te laten zien hoe het kan gaan, bij sommigen zal het herstel helaas minder vlot of gemakkelijk verlopen. Maar er mogen ook wel wat positieve verhalen over herstel na de bevalling op internet toch?

 

Lees meer:

2 reacties

  1. Behoorlijk herkenbaar! Mijn bevalling is bijna 6 maanden geleden, en fysiek ben ik echt weer behoorlijk ‘back in shape’. Ok, ik ren nog een stukje trager dan voorheen, maar ik ren weer en het gaat lekker. Hoewel ik geen weegschaal heb, denk ik dat ik met de kilo’s ook wel ongeveer weer op mijn oude gewicht zit, hoewel het vooral allemaal nog wel wat strakker mag.
    Maar die hormonen! Ik was altijd al wel een beetje een emotioneel mietje (waar mijn semi-stoere imago vandaan komt? geen idee!) maar nu is het echt vreselijk. Ik huil nu nog meer om alles. Zowel zielig als mooi als schattig als ontroerend, mijn (hormonale?) reactie op elke emotie is: HUILEN.
    Marieke onlangs geplaatst…Hoe je ook kunt vertellen dat je zwanger bentMy Profile

  2. Ook heel herkenbaar voor mij. De kraamtranen vielen bij mij wel mee, maar inderdaad met zielige films moet je bij mij niet mee aankomen. En je gewicht, wat fijn is dat! Ik heb wel gesport vrij vlot na de zwangerschap, anders zou ik er ook een beetje boven blijven hangen. Maar dat vond ik niet zo belangrijk, meer mijn conditie waar ik het voor doe (anders hijg ik als een paard bovenaan de trap). Voor de rest had ik deze blog ook zo kunnen schrijven 😉
    Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…Knutsels van de Week: Natekenen van YouTube en Pokémon GoMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.