Een stukje geschiedenis

Zaterdag ben ik ein-de-lijk weer eens naar de kringloopwinkel geweest! Als hipster blogger moet je natuurlijk wel een huis vol hippe oude troep hebben! Nee hoor grapje, de voornaamste reden dat ik de kringloop winkel leuk vind is om de lelijke oude zooi te bekijken waarvan mensen kennelijk dachten dat iemand er nog wel heel blij van zou worden… En natuurlijk het feit dat alles er spotgoedkoop is, wordt ik blij van! En dan is het natuurlijk de kunst om tussen alle zooi nog iets te vinden wat je wel een plekje in je woonkamer wil geven.

En is dat nou even goed gelukt! Ik heb namelijk een pareltje uit de geschiedenis van vele Nederlandse huishoudens op de kop getikt. Iets dat al lang op mijn lijstje stond, en dat voor 12 eurie en 50 centen, koopje!
DSC_0107
Een Singer naaimachine uit 1898! ik weet niet of hij nog echt naait, maar dat maakt ook niet uit, ik heb hem gekocht om mooi te staan in mijn boekenkast! De tekst en beschilderingen zijn er een beetje afgesleten, maar dat geeft ‘m juist karakter, hij is duidelijk heel veel gebruikt. Wat ik zo mooi vind aan deze naaimachine is dat het naast een gebruiksvoorwerp ook duidelijk mooi moest zijn om naar te kijken. Hij is beschilderd met bloemen en sierlijke krullen.. prachtig!

En toen ik al helemaal blij deze naaimachine naar de kassa wilde gaan slepen (oké, laten slepen… hij weegt ongeveer zoveel als een kleine auto..) werd het nog mooier, er zat namelijk een briefje bij:

In 1898 kreeg mijn overgrootmoeder deze naaimachine als verlovingskado.
Ze heeft erop alle kleding gemaakt voor haar 8 kinderen en zichzelf.

Wauw! ik zie het helemaal voor me:
Een klein huisje rond het begin van de vorige eeuw, gevuld met 8 kinderen, vader, moeder en deze naaimachine die avond aan avond gebruikt werd om de kinderen te voorzien van kleding. Wat deze naaimachine allemaal wel niet meegemaakt zal hebben.. MIND=BLOWN

DSC_0119

DSC_0129

DSC_0116
Ik ben me nu wel aan het afvragen wanneer ik mijn verlovingskado krijg 😉 …
Niet dat ik van plan ben om de kleding voor mijn 8 kinderen zelf te gaan maken.

Lees meer:

4 reacties

  1. Bij een tante van je, Pietsje, staat er een in de vensterbank. En ze wil hem werkelijk gaan gebruiken omdat ze een hekel heeft aan alles wat digitaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.