Lopen over de ‘High Line’

Een van de mooiste plekjes in New York vonden wij ‘the high line park‘. Een innovatief stadspark dat gebouwd is op een oude spoorweg. The west side line was een spoorlijn die  boven de straten van New York is aangelegd om vrachtverkeer van de weg af te krijgen. Vanaf de jaren ’80 is de spoorweg echter niet meer in gebruik gedeeltelijk afgebroken. Er ontstond een initiatief om het spoor om te bouwen tot een stadspark. Het park is nu bijna helemaal af en ongeveer 2,3 kilometer lang. Het park loopt van ‘the meatpacking district’ naar chelsea (geloof ik..).

Vanwege onze jetlag waren wij de meeste dagen super vroeg wakker en zo ook deze dag. We vertrokken ’s morgens vroeg naar de gansevoorts street (vet grappig die Nederlandse namen) om een stukje van het park te gaan lopen. Nou voor dat we het wisten hadden we de hele route afgelegd. Wat een mooi park! (al moet je de Japanse toeristen wel een beetje ontwijken). Terwijl het verkeer onder ons door raasde liepen wij in een oase van rust. Overal waren zitjes en kraampjes met eten en koffie, allemaal super hip! Boven de straten hadden we een schitterend uitzicht op de straten van New York. Ja onze ochtend hier was een fijne ochtend.

highline1 highline2 highline3 highline5 highline6 highline7 highline8 highline9 highline10

Lees meer:

6 reacties

  1. Ik moet volgens mij echt niet zo vaak op jouw blog kijken, want ik word er gewoon jaloers van (en dat ben ik echt niet snel)… Wat een trip en wat een mooie foto’s zeg!

    1. Hahaha niet weg gaan hoor! Vind t alleen maar leuk als je komt kijken. Maar ik ben zelf eigenlijk ook wel jaloers.. Wil wel weer terug!

  2. Ik heb een artikel gevonden waarin de Nederlandse invloed op het park staat 😉

    De Nederlandse floraontwerper Piet Oudolf vertelt dat zijn beplantingsconcept voor The High Line geïnspireerd is op de overwoekering van oude treinsporen. Deels is die originele begroeiing behouden gebleven, maar Oudolf voegde ook planten toe die voorkomen in Amerikaanse landschappen als de prairie. Niet alleen zorgt dit voor een grote diversiteit aan flora in de stad, maar het trekt ook veel insecten en vogels aan. De ‘wilde’ begroeiing wordt overigens continu beheert door vrijwilligers en mag niet betreden worden, al zien we mensen stiekem picknicken in de bosjes. Bepaalde zones zijn afgebakend met platen cortenstaal, daar liggen nog de oude treinsporen, half overwoekerd. De bezoekers rusten op houten banken, die zich als stroken omhoog vouwen vanuit de betonnen wandelroute.

  3. O wat wil ik graag naar New York! Heerlijk om hier op je blog te lezen over alle leuke dingen daar, ik zet ze allemaal op mijn lijstje voor als ik ooit eens ga. Ik hoop snel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.