Vroeger las ik nog wel eens een boek.

Tegenwoordig kan ik geen boek meer uitlezen of ik doe er een jaar over. Ik heb ongeveer 5 boeken liggen waar ik in bezig ben, sommige hiervan doe ik al zo lang over dat ik het begin van het boek alweer ben vergeten. 

Vroeger (ja ik ben ondertussen al op de hypotheekadviseur-leeftijd dus ik heb een vroeger) kon ik uren lezen, las ik meerdere boeken per maand (deels gedwongen door het VWO) maar vooral omdat ik van lezen hield. Nu moet ik met het schaamrood op mijn wangen bekennen dat het laatste boek dat ik in 1 ruk uitlas 50 shades of grey was.

Het is niet zo dat ik niet meer lees, sterker nog ik denk dat ik meer letters lees op een dag dan vroeger. Ik lees blogs, twitter, Facebook, emails, nu.nl en op mijn werk lees ik ook genoeg. Wat ik echter steeds vaker merk is dat mijn aandachtspan is veranderd, ik lees relatief korte stukjes op een hoog tempo.
Vaak scan ik artikelen om te kijken of er iets in staat dat ik echt interessant vind. Mijn leesgedrag is veranderd van ‘langzaam’ en lezen om het mooie taalgebruik en het verhaal naar lezen om zo snel mogelijk veel informatie op te zuigen. Als ik tegenwoordig begin aan een boek kost het me moeite om te blijven lezen. Het kost me moeite om langere tijd achter elkaar te lezen en om mijn aandacht er bij te houden. Hier komt nog bij dat ik volgens mij een lichte vorm van narcolepsie heb, die spontaan activeert als ik probeer in bed te lezen.

bron: http://booksdirect.tumblr.com/post/59057188247/vintage-books
bron: http://booksdirect.tumblr.com/post/59057188247/vintage-books

Dit vind ik jammer, ik wil meer lezen, meer ECHT lezen. Ik wil over 50 jaar kunnen zeggen dat ik (een aantal van) de grote klassiekers heb gelezen. Het lijkt me een stuk minder als ik in het bejaarden-tehuis alleen maar kan praten over alle ‘beroemde’ twitteraars en bloggers die ik ken. Alhoewel, de wereld veranderd en misschien zijn de bloggers en youtubers en twitteraars van nu wel de nieuwe Jane Austens en Emilly Bronte… Maar dan in een heel andere vorm.

Ik schafte een e-reader aan om meer te gaan lezen, ik gebruik hem alleen op vakantie. Soms loop ik optimistisch een boekhandel binnen en koop ik 1 of 2 boeken, die vervolgens in mijn boekenkast eindigen met hoogstens het eerste hoofdstuk gelezen. Het probleem is dat er zoveel dingen zijn die ik wil doen, waar ik gewoon te weinig uren voor in een dag heb. Lezen komt een beetje op de laatste plaats de laatste tijd. Ik weet niet hoe andere mensen met een fulltime baan iets gedaan krijgen, want ik stort 9 van de 10 dagen als een uitgeput konijn (?) op de bank als ik ’s avonds thuis kom.

Vanavond kruip ik in ieder geval weer vol goede moed met het boek “Looking for Alaska” mijn nest in. Nu maar hopen dat ik niet weer de hele avond op pinterest ga kijken naar mooie gekleurde muren met fotolijstjes voor in mijn eventuele nieuwe huis.

Lees meer:

3 reacties

  1. Ik herken me echt voor 100% in jouw bericht. Ik vind boeken mooi, leuk en interessant. Het lukt me nauwelijks om ze ook echt te lezen. Ik ben voor het eerst in tijden in deze vakantie aan een boek begonnen. Meteen ook één van 600p. Dit gaat heel erg goed. Het is de biografie van Steve Jobs, dus als ik hem uit heb ga ik er denk ik een stukje over schrijven. Wat echt mijn eerste of tweede recensie ooit zou zijn over een boek op een blog, haha. Laat ik niet vergeten erbij te zeggen dat ik dit boek misschien al wel meer dan een jaar op mijn plank heb staan, maar nooit had geopend. Dit is helaas ook met meerdere boeken zo. Dus ik begin met één uitlezen en hopelijk volgen dan langzamerhand meer. hihi.

    Dan kunnen we wel samen in het bejaarden-tehuis over de beroemde Twitteraars en de geweldigste YouTube accounts praten! 😛

    1. Hahaha! Wat fijn dat iemand zich hier in herkend zeg. De biografie van Steve Jobs hebben wij ook nog in de kast staan, maar daar waag ik me voorlopig niet aan hoor! Veeeel te dik 😉

      Maar gelukkig is er straks nog iemand in het bejaardentehuis waar ik mee kan kletsen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.