Update: Yuna is 3 maanden!

Vandaag is mijn kleinste meisje precies drie maanden oud! De tijd is voorbij gevlogen, maar dat hoef ik niet elke keer te benadrukken denk ik. Benieuwd hoe het met haar en met ons gaat? Lees gauw verder.

Yuna blijft een heerlijke baby. Relaxed, makkelijk en gauw tevreden. Dat zijn woorden die iedereen wel over z’n baby zou willen zeggen denk ik? Zolang ze mij, haar zus of iemand anders maar een beetje kan horen en zien vindt ze het meestal allemaal wel prima. Het gebeurd regelmatig dat ik haar even in de box leg om even te ‘spelen’ (lees: naar haar geliefde mobile kijken) en ze 10 minuten later gewoon in slaap is gevallen. Merle was al best een makkelijke baby, maar Yuna is nog wat meer relaxed. Of ik ben zelf meer ontspannen dat kan ook. Omdat ik weet dat ze vaak zo in slaap valt laat ik haar soms ook even mopperen. Echt huilen, als in krijsen, doet ze bijna nooit als ze dat 10 minuten per dag doet is het veel. Tenzij er een drukke peuter per ongeluk tegen haar aan-beukt, dan laat ze zich wel even horen! Zijn er trouwens baby’s die blijvende schade hebben ondervonden van poppen die op hun hoofd terecht kwamen? Nee hoor grapje, het valt allemaal best mee want Merle is meestal een rustig meisje.

Zodra ze een gezicht ziet, of nog beter: iemand tegen haar gaat kletsen begint ze meteen te glimlachen. Ik heb nog geen schater-lachje gezien maar als ik haar af en toe zie lachen denk ik dat het niet zo lang meer gaat duren. Ze vind het heerlijk om te kijken naar haar grote zus als die lekker aan het spelen is, of om een beetje mee te kijken naar Nijntje.

Consultatiebureau

Maandag waren we weer bij het consultatiebureau voor de tweede keer inentingen en een algehele check-up. Yuna woog toen 5950 gram en was 63 cm lang. Ze waren helemaal tevreden met haar groei en konden ook merken wat een gezellig en ontspannen babytje ze is. Hoewel Yuna nog steeds langzamer groeit dan haar zus deed, moet ik proberen me hier maar niet meer druk over te maken. Zolang ze bij het consultatiebureau tevreden zijn zal het wel goed zijn. Soms vind ik het best een dingetje om te accepteren dat dit een ander kindje is dan Merle ofzo.

In mijn vorige update vertelde ik dat haar hoofd te veel gegroeid was en dat ik nog een keertje extra moest komen. Bij die extra meting was haar hoofdje in dezelfde lijn verder gegroeid dus dat was prima (het gaat allemaal om het volgen van lijntjes bij het cb….). Dit keer was haar hoofdje weer iets minder hard gegroeid, maar ook weer door iemand anders gemeten. De dokter dacht dat het waarschijnlijk een groeispurtje is geweest. Toch fijn dat ze even heeft gewacht met een groot hoofd krijgen tot ze mijn buik uit was šŸ˜‰

Terwijl Yuna in haar blootje onderzocht werd door de dokter vond Merle dat ze dan ook maar haar kleren uit moest trekken, super praktisch! Het was mijn eerste keer naar het consultatiebureau met twee kindjes, best even spannend want een extra paar handen is soms echt wel handig… Gelukkig was de dokter zo lief om me even te helpen om twee kindjes en hun kleding en spullen weer de spreekkamer uit te krijgen.

Yuna huilde maar heel even na haar prikje en heeft er verder ook helemaal geen last van gehad.

Voeding

Dat Yuna nu drie maanden is betekend ook: drie maanden exclusief borstvoeding! Toch wel weer een beetje trots op jongens! Stoppen met borstvoeding komt nog totaal niet in me op en is op dit moment ook geen optie omdat de kleine meid geen groot fan is van flesjes. Maar dat geeft niet, ik geniet met volle teugen van het voeden en hoop het nog heel wat maandjes vol te houden. Mijn eerste doel is zes maanden exclusief, dus helemaal zonder aan te vullen met poedermelk. Geen idee of het gaat lukken want straks ga ik weer werken natuurlijk en dan moet ik wel genoeg kolven. Bij Merle heb ik vanaf een maand of drie wel eens aangevuld met kunstvoeding, ook geen probleem maar het lijkt me gewoon tof om te zien of ik het helemaal zonder kan redden dit keer.

Yuna is geen enorm hongerige baby, ze vraagt niet gauw zelf om een voeding en overdag leg ik haar gewoon elke 2/3 uur aan. Ze is nog steeds een slordige en onrustige drinker, ze klakt en smakt tijdens het drinken. Maar zowel een lactatiekundige als de arts bij het cb kunnen niks geks aan haar mondje ontdekken en het lijkt er op dat dit ‘klakken’ gewoon aangeleerd gedrag is. Het doet mij verder geen pijn en mijn melkproductie is prima, Yuna groeit en plast en poept (af en toe) dus ik heb het maar geaccepteerd. Ik merk wel dat naarmate mijn productie beter op haar af gestemd raakt (ik had heel lang overproductie) ze rustiger en langer aan de borst wil drinken.

Flesjes wordt ze boos van maar we hebben nu een flesjes waar ze wel uit drinkt. Na het uitproberen van zo’n 100 verschillende flessen vond ik de Lansinoh mOmma fles. Deze fles pakte ze meteen en ze drinkt hier met geluk zo’n 90/100 cc uit. Ze doet dit onder luid gemopper maar ik hoop dat ze het wat minder erg gaat vinden als ik weer aan het werk ben en de fles de enige optie is.

Op dit moment drinkt ze vanaf een uurtje of 5:00/6:00 ’s morgens elke 2/3 uur tot een uurtje of 23:00. Daarna slaapt ze meestal wat langer, soms zelfs tot de volgende ochtend. Maar een echt ritme of schema, daar doen we hier niet aan…

Slapen

Slapen gaat dus best goed! Ze slaapt aardig wat avondjes in de week door. Ze heeft al een paar nachten van 8+ uur gemaakt, dus dat geeft de burger moed. Toevallig kwam ze vannacht wel weer twee keer, maar we zijn ook allemaal verkouden en ze had last van een verstopte neus.

Overdag zijn het nog hazenslaapjes en meestal gewoon naast mij op de bank of in de box/kinderwagen. Ik kan hier verder nog geen patroon in ontdekken behalve dan dat ze vaak ’s morgens wat langere slaapjes doet en aan het einde van de dag wat korter slaapt en mopperiger wordt. Ze begint al langere stukken wakker te zijn en vind het dan gezellig om bij ons te zitten en te kijken wat wij allemaal doen. Meestal begint zo rond een uurtje of 9 haar nacht en dan slaapt ze gewoon van voeding tot voeding. Als ik dan nog niet naar bed ben slaapt ze nog bij mij op de bank, anders ligt ze in haar co-sleeper. Ik ben er nog niet aan toe om haar al in bed te stoppen voor dat ik zelf naar boven ga, maar dat zal in de komende weken waarschijnlijk wel gaan komen. Soms merk ik namelijk al aan haar dat ze liever rustig in bed ligt en een beetje ‘last’ krijgt van de drukte van ons en bijvoorbeeld de tv.

Ontwikkelingen

Ze begint nu langzaam dingen te grijpen en haar handjes te ontdekken. Als ik haar iets in haar hand geef dat houd ze dit een tijdje vast en beweegt ze het en kijkt ze er naar. Super leuk om te zien. Verder blijven we oefenen met op de buik liggen om haar nekspiertjes te trainen. Dit gaat vaak heel goed, maar soms is ze gewoon een beetje te lui. Geen sportief type denk ik šŸ˜‰ (van wie zou ze dat hebben…).

Al met al gaat het eigenlijk super hier! Nog heel even en dan moet ik weer aan het werk, spannend maar ik heb er ook wel een beetje zin in. We beginnen nu ook met oefenen bij de beide oma’s want ik moet echt een beetje los gaan weken van haar. Ik merk dat ik het daar best moeilijk mee heb, het is het einde van een fase en wie weet of er ooit nog meer baby’s komen. Voor nu geniet ik in ieder geval nog even van mijn babybubbel.

ā™„

Liefs, Nienke

Lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.