Ik kocht een Spiegelreflexcamera

Zwaar geïnspireerd door mooie foto’s op zoveel geweldig blogs, kocht ik eind december een digitale spiegelreflex camera. Ik had mijn eerste 13e maand ooit binnen dus hoppa, naar de mediamarkt! Ik besloot, na ongeveer 3 seconden research (hoezo impulsief) dat het een nikon ging worden. ‘Iedereen’ had naar mijn idee al een canon, mijn 13 jarige alto kwam weer even naar boven, dus ik deed iets anders als de rest.

De tweede keus die ik moest maken was hoeveel geld ik er aan ging besteden, nog een beetje sparen leek me ook leuk. Dus niet het allerduurste model. Maaarr ik nam mijn nog niet bestaande fotografie hobby wel heeeull serieus dus de allergoedkoopste kon ook niet. Om een niet zo heel lang verhaal kort te maken, ik heb de nikon d5200 gekocht.

Vol goede moed vertrok ik de volgende dag met vriendlief richting de duinen om mijn camera eens goed uit te testen. Hierbij is het goed om je te realiseren dat mijn fotografie kennis bestond uit het aan- en uitzetten van de flitser van mijn iPhone camera. Gelukkig had nikon hier rekening mee gehouden en allemaal leuke voorgeprogrammeerde standen ingebouwd zoals ‘landschap’ en ‘portret’. Na een ‘geslaagd’ foto tochtje ging ik vol verwachting thuis mijn foto’s bekijken. Teleurstelling allom, mijn foto’s waren lang niet zo mooi en creatief als verwacht. De foto’s waren wel gelukt, ze waren scherp en goed belicht en al dat soort dingen, maar ik had bij geen enkele foto zoiets van: ‘wat een geweldige foto’.

Na een lang gesprek met mijn beste vriend Google kwam ik er achter dat elke zichzelf respecterende fotograaf dus al die standaard standen van de camera niet gebruikt… En ik zelf mijn diafragma en/of sluitertijd en ISO(nog steeds geen idee wat het is) moet gaan instellen, zeker als ik er een beetje een crea Bea foto van wil maken. Hellup!!

Nu ben ik dus druk bezig met het onder de knie krijgen van het fotograferen. Waar kennelijk bij hoort dat je na een hele middag kindjes op de kinderboerderij fotograferen (kinderen van vrienden, niet zomaar iemands z’n kinderen hoor!, that would be weird) er achter komt dat 80% van de foto’s onscherp is.

Eh well
hopelijk kan ik jullie binnenkort verblijden met schitterende fotootjes!

Lees meer:

2 reacties

 1. Je schrijft:

  Na een lang gesprek met mijn beste vriend Google kwam ik er achter dat elke zichzelf respecterende fotograaf dus al die standaard standen van de camera niet gebruikt… En ik zelf mijn diafragma en/of sluitertijd en ISO(nog steeds geen idee wat het is) moet gaan instellen, zeker als ik er een beetje een crea Bea foto van wil maken. Hellup!!

  En daar ben ik het dus niet mee eens. Jouw camera doet het uitstekend op de automaat.
  Sterker nog: Ik zou voorlopig niets anders gebruiken. En je lens is ook prima, dus je hebt alles wat nodig is.
  Verdiep je in compositie regels en schaduw werking, en er zal een wereld voor je open gaan.
  Dingen als iso, sluitertijd en diafragma komen later wel…..

  1. Ja het klopt dat mijn camera het ook heel prima op de automaat doet, maar ik vind de foto’s er vaak toch mooier uitzien in diafragma voorkeuze stand. Dus deze gebruik ik nu vooral. Oefening baart kunst..
   Ik wissel op dit moment een beetje tussen automaat en diafragma voorkeuze, afhankelijk van hoe moeilijk mijn onderwerp is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.