Reizen in de spits

Wat reizen in de spits mij heeft geleerd.
Al drie jaar reis ik elke dag in de spits met de trein naar mijn werk (eerst was het mijn stage). Mijn treinreis gaat over een behoorlijk druk traject, van Almere naar Amsterdam.

Vroeger thuis hadden mijn ouders geen auto, alles ging altijd met de trein en het openbaar vervoer was dus niets nieuws voor mij. Tot dat ik begon met elke dag in de spits reizen, mijn relaxte studenten leventje met late collegetijden kwam ten einde en ik moest om half 9 op het lab staan.

De ochtend en avondspits is even wat anders dan lekker relaxed op zaterdag middag met de trein naar oma. Hoe men zich gedraagt in de trein als het (heel) druk is vind ik echt fascinerend. Er bestaan verschillende niveaus van hoe mensen zich gedragen die in relatie staan tot hoe druk het is:

 • Het is redelijk rustig en de meeste mensen kunnen zitten: iedereen laat elkaar met rust, geen gemopper.
 • Het is zo druk dat er veel mensen moeten staan: men begint wat te mopperen, mensen zonder plek vinden dat ze wel een plekje verdienen; de persoon met z’n tas nog op de stoel naast zich wordt ‘vriendelijk’ verzocht deze te verplaatsen.
 • Het is zo druk dat mensen ophopen in het gangpad bij de deur: Op dit punt gedraagt men zich op z’n chagrijnigst. Personen in het gangpad worden toegeschreeuwd dat ze moeten doorlopen, ook al sta je al met 1 been in iemand z’n hutkoffer.
 • Het is zo druk dat ALLES vol staat en er mensen op het perron achter blijven: de stemming in de trein slaat om naar meligheid, men begint met elkaar te praten en helpt elkaar overeind houden. Op dit moment is stemming op het perron wel heel slecht, mensen vinden altijd dat zij nog in de trein moeten.
 • Het is zo druk dat je niet meer de trein in kan en de trein vertrekt zonder jou: Eerst even heel erg pissig, daarna kun je lekker met andere mensen die ook niet paste klagen over hoe slecht het allemaal geregeld is.
 • Een paar andere puntjes die ik geleerd heb de afgelopen drie jaar:

  1. Er bestaat geen personal space.
  Hoe vaak ik al niet gesandwitched heb gestaan tussen een paar mensen. Ik heb meer fysiek contact met met mijn wildvreemde medereizigers dan ik met de meeste van mijn familieleden en vrienden heb. HEERLIJK hoor een bezwete bouwvakker op je schoot na een dag hard werken. Op mijn werk komen genoeg vieze geurtjes voorbij dus aan het einde van de middag kan ik me er nog wel voor af sluiten. ’s Morgens is het een ander verhaal. Waarom vinden mensen het nodig om een boterham met pindakaas naast me te eten of hun nagels te lakken om half acht ’s morgens op mijn nuchtere maagje.

  2. Dagjes mensen zijn de vijand.
  Je kent ze wel, het gepensioneerde stel dat op een doordeweekse ochtend lekker met de trein naar Amsterdam vertrekt voor een kopje koffie bij de Bijenkorf. Daar wil ik dus niet naast zitten, want deze mensen willen altijd een praatje maken. Ik ben niet gezellig ’s ochtend. Ik ben niet in voor een babbeltje en ik zal je negeren en naar mijn telefoon staren als je probeert tegen me te praten. Een andere variant van de vijandige dagjes mensen zijn de vriendinnen-groepen op weg naar de libelle zomerweek of huishoudbeurs ofzo. Deze groepen zullen niet tegen je gaan praten maar ze praten zo hard tegen elkaar dat je je niet meer kan concentreren op wat je zelf aan het doen bent.

  3. Mensen met kinderen zijn de vijand.
  Begrijp me niet verkeerd. Ik ben dol op kinderen, ik kan niet wachten tot ik zelf kinderen heb en dit geld ook niet voor alle kinderen. Op de vroege ochtend zijn mijn sociale skills nog niet helemaal wakker en ben ik niet in staat om gezellig te doen tegen een wildvreemd jongetje van 4 dat me honderdduizend vragen stelt. ‘Meisje waarom is je haar zo rood?’, ‘Meisje waar ga je heen?’ etc… Nee gewoon nee!
  Verder zijn gezinnen met drie huilende baby’s, een kinderwagen, maxicosi en honderd luiertassen gewoon niet handig als de trein al helemaal vol zit. Een half uur met iemand zijn buggy in je rug staan is niet heel erg lekker.

  4. Wie zit die zit.
  Er wordt heel vaak niet voor elkaar opgestaan. Ik stond een keer naast een meisje met krukken en een gipsen-poot en er stond niemand voor haar op. Dat kan toch niet… Het veroveren van een stoeltje is een grote prestatie en als je er eenmaal eentje hebt dan geef je ‘m niet meer zomaar op.

  5. Vertraging schept een band.
  Dit valt in dezelfde categorie als veeeel te volle treinen. Het moment waar op treinreizigers wel met elkaar gaan kletsen (lees:klagen) is wanneer er grote vertraging is. Het is dan vaak nog gezellig ook! Tot het moment dat er 2000 mensen in drie pendelbussen moeten omdat er echt niets meer rijdt.

  6. Vouwfietsen zijn de vijand.
  Ik snap het oké!? vouwfietsen zijn handig, ik twijfel zelf ook wel eens of ik er niet eentje moet aanschaffen… Maar die dingen zijn gewoon ook heel onhandig en het gebeurd te vaak dat ik door zo’n ding tegen mijn schenen word gebeukt. Of dat iemand zijn fietsje neerzet, zelf aan de andere kant van de trein gaat zitten, en dat dat fietsje omvalt tegen mij aan. Wanneer het regent buiten vind ik het ook niet prettig als mijn mooie schone broek ineens tegen je natte vouwfietsbanden aangeplakt zit.

  Oke nu heb ik genoeg geklaagd! Hopelijk denken jullie nu niet dat ik een grote chagrijn ben want dat valt allemaal wel mee hoor ^^. Voor het geval je mijn gezeur wel een beetje te veel vond is hier een plaatje van een aardappel:
  tiny potato

  Lees meer:

  4 reacties

  1. Heel erg herkenbaar, al vond ik het eigenlijk altijd wel leuk om met mensen een praatje te maken. Toch ben ik maar wat blij dat ik een eigen auto heb, zodat ik niet meer in zo’n volgepropt koekblik hoef te stappen…

  2. Ja,ja, openbaar vervoer is soms ook vee vervoer. maar het rare is, dat je er aan went als vee vervoerd te worden. Ik heb vele jaren als haringen in een ton tussen Amsterdam en Almere gereisd, en ben nu immuun voor zo ongeveer alles. Net zoals ik denk dat iemand dat in de dagelijkse auto file ook zal worden.
   Maar zet die auto-persoon eens in zo’n volle trein, dan ga je wat horen!!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.