Verschil tussen de eerste en de tweede zwangerschap.

Geen zwangerschap is hetzelfde, nu mijn tweede zwangerschap de laatste weken is ingegaan kan ik dit zeker beamen. Voor het grootste gedeelte moet ik helaas mededelen dat een tweede zwangerschap wat zwaarder is. In mijn geval, maar ook in de meeste verhalen die ik van anderen hoor. Maar vrees niet! Er zitten ook zeker voordelen aan zo’n tweede zwangerschap.

Misselijkheid

Hoewel ik gezegend ben met het feit dat ik deze zwangerschap nooit heb hoeven overgeven (dus ja het kon zeker veeeel erger). Was ik wel degelijk misselijker dan bij Merle. Vanaf een week of 6 tot een week of 13 ben ik zo’n beetje elke dag misselijk geweest en moest ik ’s morgens heel voorzichtig een paar droge crackers wegwerken voordat ik een beetje kon functioneren. Het is nu al weer zo lang geleden dat ik me bijna niet meer kan voorstellen hoe het voelde. Maar het was naar en het viel me tegen omdat ik er bij Merle niet zoveel last van had. Het voelde een beetje alsof je een 7 a 8 weken durende kater hebt. Alsof  ik nog niet genoeg katers in mijn leven heb gehad (ik kan niet zo goed tegen drank…) (wanneer mag ik weer een wijntje??)

Zorgen

Dit is een van de punten waarop deze zwangerschap makkelijker was dat de vorige. Ik heb me een heel stuk minder druk gemaakt over of alles wel goed ging. Vanaf de eerste keer dat ik dat super vage streepje zag had ik al een onderbuikgevoel dat het allemaal wel goed zat. Daarbij een heel stuk meer vertrouwen in mijn eigen lichaam, die tenslotte al eens een zwangerschap tot een goed einde had gebracht. Het enige was dat ik, na zo’n twee jaar in het ‘babywereldje’ en met steeds meer ouders in mijn directe omgeving wel veel meer verhalen kende waarbij er iets niet goed was gegaan. Hoewel ik dus een hoop vertrouwen voelde, ben ik vooral ook heel erg dankbaar dat het weer allemaal zo goed en makkelijk mag gaan voor ons.

Bekkenpijn

Ik noemde het al eerder, deze zwangerschap kreeg ik helaas last van bekkenpijn. Het begon zo rond de 20 weken met pijn in mijn heupen. Nu zijn mijn heupen een beetje een zwak punt vanwege ‘snapping hip syndrome‘ dit heb ik al vanaf mijn tienerjaren en het komt er op neer dat de pees die over het heupgewricht loopt iets te strak is en een soort ‘knappend’ gevoel geeft bij iedere stap (je voelt dit als je je hand op mijn heup legt). Ironisch genoeg een aandoening die veel voorkomt bij topsporters en balletdansers… heb ik weer hoor. Gelukkig heb ik er meestal weinig last van, maar soms gaat de slijmbeurs wat irriteren. Dus toen de pijn in mijn heupen begon hoopte ik dat dit gewoon weer mijn standaard heupkwaaltje was. Helaas. Het heeft zich uitgebreid tot pijn in mijn stuitje en in mijn liezen. Het meeste heb ik last van de zogenaamde ‘startpijn’, opstaan en beginnen met lopen of omdraaien in bed doen behoorlijk veel pijn. Gelukkig kan ik meestal goed lopen als ik eenmaal op gang ben. Ik merk ook dat drukke dagen waarbij ik vrij veel in beweging ben soms juist beter zijn dan bankhang-dagen. Te veel stilzitten is sowieso niet goed dus ik probeer echt te zorgen dat ik een beetje in beweging blijf. Ik was echt als de dood voor bekkenklachten omdat er een beetje een soort ‘straks eindig ik voor de rest van mijn leven in een rolstoel’ idee omheen hangt. Tot nu toe (met 35 weken op de teller) valt het me gelukkig enigszins mee. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat het na de zwangerschap weer goed komt.

Kopen kopen kopen

Tijdens mijn eerste zwangerschap moesten we natuurlijk een heleboel dingen aanschaffen. Je hebt nog helemaal niets voor een baby in huis en je hebt ook geen idee wat je echt gaat gebruiken. We hebben dus heel wat uurtjes in een van de vele babywarenhuizen doorgebracht. Ik geloof dat we wel drie wipstoeltjes hebben aangeschaft (en er twee weer verkocht hebben) voordat we een fijne hadden gevonden. Nu ik al een baby gehad heb kan ik een stuk beter inschatten wat voor spullen ik echt fijn en belangrijk vind. Ik zal binnenkort nog even een blogje schrijven over de belangrijkste babyaankopen voor nummer 2.

We hebben het geluk dat we weer een meisje krijgen en dat heel veel dingen gewoon hergebruikt gaan worden. Nu heb ik er bij de eerste voor gekozen om de echte grote aankopen sowieso niet in het roze te doen hoor. Maar nu hoef ik me ook niet meer druk te maken over die iets te dure roze/paarse autostoel waar ik me toch door heb laten verleiden…

Kortom. Iets minder koopgekte dit keer. Al typ ik deze blog op black friday en heb ik bij alle grote webshops toch al de baby aanbiedingen zitten bekijken hoor. Kan het gewoon niet laten. Maar het gaat allemaal wel iets bewuster dit keer.

reacties uit mijn omgeving

Die tweede zwangerschap is gewoon wat minder bijzonder. Of minder verrassend ofzo. Nu was het in mijn geval helemaal geen verrassing want schijnbaar geef ik de indruk dat ik van plan ben een heel elftal te baren. (Geen idee hoe dat komt….). De meeste reactie’s komen wanneer ik de uitgerekende datum vertel (31 december). ‘Oh lekker gepland’. Tja… wat moet je daar nou op zeggen? Nee ik heb op het moment van conceptie niet doorgerekend wanneer dit kind dan zou arriveren nee. Volgende keer (dat elftal komt er niet vanzelf natuurlijk) zullen we begin april overslaan.
Verder komen er veel reactie’s op het formaat van de buik. Die logischerwijs iets groter is dan de eerste ronde. ‘Zo het is nu wel goed te zien he?’ Ja mag het met meer dan 30 weken zwangerschap? Maar over het algemeen is iedereen super lief en vinden ze het allemaal heel leuk voor Merle dat ze een zusje krijgt. Eigenlijk vind ik het zelf ook wel fijn dat er iets minder gedoe is rondom het zwanger zijn, laat mij maar lekker zelf broeden. Deze keer iets minder poespas met babyshowers en pretecho’s. Wel hebben we een zwangerschaps-fotoshoot cadeau gehad waar ik echt zoooooo blij mee ben! Mocht ik toch besluiten om niet mee te willen doen met ‘een huis vol’ dan heb ik mijn laatste zwangerschap nog even mooi vastgelegd.

Liefs, Nienke

 

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.