Merle update: 1 jaar!

Sorry voor mijn tijdelijk afwezigheid jongens… Lang verhaal… (iets met een huis kopen en verkopen en veel spannende dingen). In de tussentijd is er echter nog iets verbazingwekkends gebeurd. Er is namelijk al bijna een jaar voorbij sinds de geboorte van mijn meisje. Nu mijn kleine baby bijna mag promoveren naar dreumes is het de hoogste tijd om weer eens een update te schrijven.

Merle gedraagt zich al een maand of twee steeds meer als een peuter (dreumes? wat is het verschil eigenlijk?). Ze heeft een hele duidelijke eigen wil en allerlei meningen over wat er wanneer moet gebeuren (zoals slapen). Ze kletst de oren van mijn kop en er komt de hele dag geluid uit. Papa, mama, etuuhh, aaah, hihihi, hehehe (ze doet een soort hinniken sinds kort). Ze is helemaal gek op boekjes lezen, dit doet ze het liefst zelf en daarom heb ik een hele mand met baby-proof boekjes voor haar staan. Haar lievelingsboek is een boek met allemaal beesten foto’s, daar wordt ze zo enthousiast van! Wijzen en gillen naar alle dieren, waarschijnlijk wordt het tijd om eens met haar naar de dierentuin te gaan.

Fysiek is ze niet de allersnelste (heeft ze van dr moeder… ). Ze kruipt nog niet maar komt op haar eigen manier wel de hele kamer door. Rollen en schuiven is tenslotte stukken cooler! Het grootste probleem (wat ook bij haar tot frustraties lijdt) is dat ze nog niet door heeft hoe ze recht vooruit kan komen. Maar uiteindelijk komt ze meestal wel waar ze zijn wil, al eindigt ze ook vaak achteruit geparkeerd onder de bank met haar billen.

Het belangrijkste in de ontwikkeling van kinderen (juf Nienke aan het woord) is dat er wel vooruitgang zichtbaar blijft in de ontwikkeling. Verder schijnt de (fysieke) ontwikkeling van jonge kinderen heel erg te kunnen verschillen (ondanks dat het consultatiebureau graag zou zien dat alle kindjes dezelfde lijn volgen). Omdat Merle regelmatig weer wat bij leert (zoals achteruit op haar billen schuiven…) maak ik me niet zo druk. Ze kan nu alweer zoveel meer dan twee maanden geleden en voordat ze 18 is kan ze vast en zeker lopen 😉 Maar even zonder geintjes, als ik echt het idee had dat er iets mis was dan zou ik haar uiteraard meenemen naar fysiotherapie of een dokter. Voor nu zegt mijn moederinstinct echter dat we nog prima een maandje of twee kunnen afwachten.

Lange tijd waren we ervan overtuigd dat Merle haar eerste verjaardag ging vieren met twee tandjes, maar het zou zomaar kunnen dat ze er nog even gauw eentje bij krijgt. Er staat op dit moment een boventand op het punt van doorkomen, dus het blijft nog even spannend met hoeveel tandjes ze haar verjaardagstaart (proefbaksel as we speak in de oven…) gaat eten. Het eten gaat redelijk goed. Het liefst wil ze zelf eten maar dit is nog best moeilijk en vermoeiend, dus dan eindigt de helft van het eten soms op de grond. We doen ’s avonds een combinatie van potjes (die vind ze vaak heerlijk) en zelf stukjes eten. Verder eet ze graag brood, banaan, rijstwafels en fruit uit een potje (zonder stukjes!!!). Naast het ‘echte’ eten krijgt ze nog drie flessen op een dag, die gaan niet elke dag helemaal op en er zijn ook wel eens dagen dat ze maar 2 flessen krijgt. Ik denk dat de komende tijd langzaam haar behoefte aan flessen wel zal afnemen, maar voor nu krijgt ze er nog lekker drie.

Slapen gaat nog steeds heel erg goed. De meeste avonden ligt ze rond 19:00 in bed en ze wordt de volgende dag tussen half 7 en half 8 wakker. Ik ben dus hartstikke gelukkig met deze geweldige slaper. Overdag zitten we een beetje tussen de 1 en 2 dutjes in. Een dutje per dag is nog een beetje zwaar (en de uurtjes voor bedtijd soms heel zwaar). Maar als ik haar twee dutjes wil laten doen en dus vroeg op bed doe ’s morgens loop ik het risico dat ze ’s middags niet meer gaat slapen en dan is het einde van de dag helemaal drama.

De overgang van baby naar dreumes is ontzettend leuk om te zien. Het is zo mooi hoe er steeds meer interactie tussen ons is en hoe we steeds meer kunnen spelen met haar. Gek doen, kietelen en kiekeboe spelen. Boos worden als iets niet lukt, blij zijn om papa en mama te zien en het ontwikkelen van voorkeuren. Allemaal dingen die horen bij het groter worden. Het is geweldig om het allemaal te mogen meemaken. Elke dag met Merle is leuker en niets maakt mij gelukkiger dan het hebben van een blije (het mag nog even) baby. Hoewel ik het er echt wel een beetje moeilijk mee heb dat mijn babydagen bijna voorbij zijn, ben ik vooral heel gelukkig.

Lees meer:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.