9 maanden update Merle!

Vorige maand had weer een 31ste wat betekend dat ik precies Merle’s negenmaanden-verjaardag kon ‘vieren’. Niet dat ze cadeautjes krijgt hoor (die krijgt ze al meer dan genoeg) maar het is toch een leuk moment om even bij stil te staan.

Mijn kleine baby is 9 maanden en dus net zo lang uit me, als dat ze erin heeft gezeten. Eigenlijk is ze er zelfs al wat langer uit want ze is twee weken te vroeg geboren. Sinds acht maanden is er zoveel veranderd, dat het me leuk leek om even een update te schrijven. Merle is nu ongeveer 9,8 kilo en 75 cm.

Goed rollen

Met acht maanden deed Merle nog niet veel meer dan liggen en af en toe omdraaien. Ze kon het omdraaien wel maar ze vond het gewoon niet zo leuk, of het was nog zwaar voor haar. Als je al 9,5 kilo weegt is het natuurlijk ook wat lastiger om in beweging te komen. Maar vanaf 8,5 maand heeft ze echt de smaak te pakken. Ze heeft door dat ze, door om te rollen, bij dingen kan komen waar ze anders niet bij kan. Als ik haar nu op een speelkleedje leg, ligt ze binnen de kortste keren niet meer op dat kleedje maar op de harde houten vloer.

Zitten

Sinds een week kan ze zitten! Eerst pakten we het voedingskussen erbij om haar neer te zetten met een beetje extra steun, dit ging zo goed dat we het zonder probeerden en ze blijft zeker 10 minuten zelf zitten. Waar ze voorheen al omviel als ze met haar teen wiebelde, kan ze zich nu herstellen als ze uit balans raakt. Als we wat speelgoed voor haar neus zetten blijft ze helemaal goed zitten en gaat ze lekker spelen. Dit schept natuurlijk mogelijkheden voor heel wat ander speelgoed, wat eerst nog niet zo geschikt was. Het is zo genieten om te zien hoe ze iets nieuws leert, en hoe trots ze is op zichzelf als dingen lukken!

negenmaanden3

Het zelf zitten gaat echt al heel erg goed, zo goed dat ik deze foto’s van haar kon maken 😉 en het zal niet lang duren tot ze helemaal geen hulp meer nodig heeft met zitten. Nu valt ze op een gegeven moment nog om, als ze moe wordt.

Eten en drinken

We hebben de borstvoeding afgebouwd tot alleen ’s ochtends en ’s avonds, deels omdat mijn kolfrecht afliep en deels omdat ik er geen zin meer in had (voornamelijk het kolven). Ook is Merle overdag zo druk met andere dingen dat ze vaak te afgeleid is om aan de borst te drinken. Ze heeft dan liever een fles (met grote speen) die ze even gauw leeg slurpt. Ze krijgt nu 2 a 3 flessen opvolgmelk per dag en we zijn bezig een papfles te introduceren. Ze eet ook wel pap van een bordje maar dan gaat er gewoon een stuk minder in. ’s Morgens wil ik dat ze in ieder geval een goed ontbijt eet en als ze dan na 10 hapjes pap er de brui aan geeft gebeurd dit gewoon niet.

De borstvoeding loopt op dit moment helaas helemaal niet zo lekker meer. Ze heeft heel vaak geen zin om aan de borst te drinken en gaat dan haar hoofd wegdraaien en huilen. Ik vind het verschrikkelijk jammer dat het nu zo gaat en als het zo door blijft gaat zal ik er binnenkort helemaal mee stoppen. Vanaf het begin heb ik gezegd dat het voor allebei leuk moet blijven en op dit moment is het te vaak niet leuk en eindig ik met een overstuur kind waarvoor ik dan nog een flesje kan gaan maken. Ik heb mijn ‘borstvoedingsdoel’ elke keer verlegd van 3 maanden, naar 6 maanden en toen naar een jaar. Dat laatste doel zal ik denk ik moeten laten varen maar als Merle dat zelf zo duidelijk aangeeft heb ik daar (straks) vrede mee.

Natuurlijk krijgt ze naast melk nu ook allerlei andere dingen te eten! Na goed oefenenen lukt het nu om een hele avondmaaltijd van zo’n 200 gram op te krijgen en soms gaat er daarna ook nog een toetje in! Verder eten we brood voor de lunch en allerlei tussendoortjes zoals fruit, rijstwafels, soepstengels en maïs chips. Merle kan nu ook zelf uit een rietjes beker drinken (water) en dit vindt ze hartstikke leuk om te doen.

negenmaanden2

Zwaaien en Kletsen

Mevrouw kletst de hele dag door en heeft nu ook echt in de gaten dat je door praten (of schreeuwen) de aandacht kan trekken en dat mensen terug gaan praten. Ze zegt nog geen bewuste woordjes maar maakt wel allerlei klanken zoals: dada, tata, wawa. Ik ben heel druk aan het proberen om ‘mama’ eruit te krijgen maar tot op heden heb ik het nog niet gehoord. Behalve misschien een paar keer per ongeluk. Iets super leuks dat ze tegenwoordig doet is zwaaien. Zo schattig! Het begon met zomaar uit het niets zwaaien maar nu zwaait ze ook terug en zwaait ze als ze nieuwe mensen ziet of om aandacht te trekken. Het is leuk om te merken hoe ze steeds meer contact maakt en gaat communiceren met ons. Naast zwaaien doet ze ook aan ‘dansen’: met haar hele lijfje heen en weer wiebelen. Dit dansen doet ze als ze dingen leuk vindt (bijvoorbeeld een spelletje kiekeboe) maar ook op muziek! Hilarisch om te zien, ze heeft duidelijk mijn ‘flexibele’ dansmoves.

Slapen

Merle slaapt ’s nachts perfect, ze gaat tussen 19:00 en 20:00 naar bed en slaapt dan tot 6:30/7:00. Dus wat wil je nog meer? Ik ben enorm blij met zo’n goed slapend kind. Natuurlijk zijn er wel eens dagen dat ze niet wil slapen, of erg vroeg wakker is. Maar dat is tot nu toe altijd een uitzondering op de regel gebleken. Overdag slaapt ze meestal 1x in haar bed boven en 1 of twee keer op schoot, in de wagen of in de wipper. Laatst is ze zelfs een keer tijdens het spelen in de box en op grond in slaap gevallen.

Mama zijn wordt steeds natuurlijker en makkelijker, het kleine-breekbare-baby idee is er een beetje af en dat maakt een hoop dingen makkelijker. Ze is niet meteen overstuur als ze niet stipt op tijd eten krijgt en ze kan makkelijk een half uurtje later (of eerder) naar bed als dat zo uitkomt. Dingen zoals aankleden en in bad gaan zijn makkelijker omdat ze kan zitten en wat ‘steviger’ is geworden. Een 9 kilo zware baby die niet kan zitten, in bad doen is een zware klus (thank god voor bad-lig-stoeltjes of hoe noem je die dingen?). Ze kan zichzelf vaak wel een half uurtje zoet houden met speelgoed en we hebben de wonderspenen die ook geweldig werken.

Elke dag met haar is genieten (al is de ene dag heus meer genieten als de andere) en we zouden ons leven niet meer zonder haar voor kunnen stellen. Ik kan niet wachten op de volgende nieuwe dingen die ze zal gaan doen, zoals kruipen en lopen! Onvoorstelbaar dat we al weer zo hard op weg zijn naar haar eerste verjaardag.

negenmaanden1

 

 

 

 

Lees meer:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.