Babydragen in de praktijk, ik ben geen echte draagmama.

Al voordat ik zwanger werd wist ik dat als er een kindje zou komen, ik deze heel graag in een draagdoek wilde dragen. Zo gezegd zo gedaan. Op mijn babyshower kreeg ik een rekbare draagdoek en vol goede moed knoopte ik mijn baby van een paar dagen oud erin…

Disclaimer: dit zijn mijn ervaringen met baby-dragen. Ik ben eigenwijs en heb mezelf alles geleerd via internet. Als je het echt goed wil doen neem je een draagconsult bij een expert (dat ben ik dus niet…)

Oke dat was dus echt niet zo makkelijk als het lijkt op het plaatje. Hoe krijg ik in vredesnaam die fragiele, breekbare baby in die doek? Dan gaat ze toch stuk? Voordat ik er überhaupt aan toe ben om Merle in de doek te stoppen stroomt het zweet al over mijn rug.
De eerste keer dat ik Merle in de draagdoek deed hielp mijn kraamhulp me hiermee. Om heel eerlijk te wezen: ik vond het maar niets die rekbare doek. Achteraf gezien had ik ‘m helemaal niet strak genoeg geknoopt, wist ik veel… Zo’n rekbare draagdoek (van een soort tricot) moet zo strak zitten als een nauwsluitend t-shirt, voordat je je baby erin doet. Daarna moet je met enig gerek en getrek dat mini-mensje er nog in zien te krijgen.

IMG_1204

Maar ik was vastbesloten, ik moest en zou een ‘draagmama’ worden. Ik bedoel de voordelen zijn zo geweldig… Je kindje zit dicht tegen je aan en voelt zich veilig en geborgen. Tegelijkertijd heb je ook nog je handen vrij om het huishouden te doen (ja ja).  Toen ik na een tijdje de rekbare doek onder de knie had (lees: doorhad dat mijn baby niet zomaar zou breken van een strak geknoopte doek) heb ik die met veel plezier gebruikt in huis. Naar buiten gaan en een wandeling maken met de rekbare draagdoek heb ik nooit fijn gevonden, dan kreeg ik echt het gevoel dat Merle tot op mijn knieën zakte op een gegeven moment.

Merle deed echter aan exponentieel groeien, het ging steeds harder en al gauw werd ze toch echt te zwaar voor mijn eerste draagdoek. Dus moest ik opzoek naar iets nieuws, heel vervelend aangezien ik zo’n hekel heb aan winkelen 😉 . Ik was ondertussen ook lid geworden van een paar facebookgroepen voor andere geweldige draagmama’s (echt respect voor sommige moeders die helemaal zonder kinderwagen kunnen hoor!).  Na een paar weken meelezen op die facebookgroepen wist ik alles over draagdoeken en ergonomisch dragen. Blijkbaar zijn sommige nogal fanatiek in het afbranden van iemand die ook maar een foto van een niet-ergonomische babydrager durft te plaatsen. Omdat de sfeer in facebookgroepen lang niet altijd gezellig is volg ik de meeste hiervan al niet meer.IMG_1617

IMG_1544

Maar goed, ik ben een goede (stille) leerling en wist al gauw dat het een geweven draagdoek en/of een ringsling (een geweven doek die je vastmaakt met ringen) moest worden. Dus ik zocht uren (maar echt…) op internet naar de mooiste draagdoeken die ik kon vinden en leerde mezelf knopen. Ik kwam er achter dat je draagdoeken kan kopen van 1000 euro of meer en dat >150 a 200 euro helemaal geen rare prijs was. Ik kocht een doek (niet van 1000 euro), een ringsling en later ook nog een draagzak en een Tula (ook een draagzak maar dan super hip…). En stopte te pas en te onpas mijn dochter in een van mijn dragers.

Maar is het nu zo geweldig als het lijkt?

Soms. Ik denk dat het voor sommige mensen (en baby’s) geweldig is, maar mijn dochter is er niet eentje die altijd gedragen wil worden. Ik ben niet iemand die altijd een kind tegen zich aangeknoopt wil hebben. Er zijn dagen dat ik haar meerdere uren draag en ze een paar dutjes doet in de Tula. Er gaat ook wel eens een week voorbij dat ik haar niet draag (in een draagdoek). En dat is oké.

IMG_1815 2

Ik wilde zo graag een echte draagmama worden, zo eentje die dus die kinderwagen eigenlijk niet gebruikt. Het leek me zo mooi en natuurlijk om mijn kind altijd bij me te dragen. Maar als je voor een week boodschappen naar huis probeert te sleuren is een kinderwagen toch echt wel heel handig. Als je dochter je keer op keer onder spuugt tijdens het dragen (true story: midden in de supermarkt) en je je kleren een keertje schoon wil houden, is het niet erg om te kiezen voor de wagen.

Om een lang verhaal kort te maken: probeer allemaal om je baby ook lekker te dragen (in een doek of een draagzak). Lukt het niet ook prima. Voor ons is het een fijne afwisseling die soms geweldig werkt en soms totaal niet. Ik zal niet gauw duizenden euro’s aan een draagdoek besteden maar ik snap wel dat sommige mensen dat wel willen doen.

IMG_2189

Ik ga niet doen alsof de draagdoek een wondermiddel is waarin Merle altijd in slaap valt (was dat maar zo), maar het is wel een van de heerlijkste gevoelens ooit om een lekker slapende baby tegen je aan te hebben.

IMG_1706

Gelukkig heb ik ook nog zo’n mooie kinderwagen! 🙂

 

Lees meer:

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.