Merle update: 6 maanden, wat eet ze?

In deze blog praat ik jullie bij over hoe het met Merle gaat met eten. Ze is ondertussen al weer zes maanden oud en dat betekend dat we zijn begonnen met bijvoeden. Ze krijgt nu allerlei dingen naast borstvoeding en we hebben heel veel lol met het uitproberen van nieuwe hapjes! Wil je weten wat we allemaal geven? Lees dan verder. 

Nu Merle zes maanden is begint het kleine baby-achtige er behoorlijk af te gaan. Mevrouw weegt ondertussen ruim 8,5 kilo en draagt voornamelijk maat 74. Ze blijft een blije tevreden baby die eigenlijk altijd gezellig is als ze maar geen honger heeft of moe is.

image

Met 5,5 maand zijn we voorzichtig begonnen met bijvoeding. De eerste twee/drie weken gaf ik haar een paar keer per week wat gepureerde appel of geprakte banaan om er vast een beetje aan te wennen. Vanaf 6 maanden (nadat ze helemaal was goedgekeurd op het consultatiebureau) zijn we volop begonnen met hapjes geven. Ze krijgt nu elke dag een fruithapje tussendoor en iets te eten als wij zitten te avondeten. Een aantal dingen die we geven zijn: wortel, aardappel, zoete aardappel, broccoli, stukjes pasta/noodles, stukjes komkommer.image

Als ze vroeg komt voor de eerste voeding krijgt ze meestal ook nog een hapje (Bambix, een beetje brood of wat roerei) als ik ga ontbijten.

We doen een combinatie van pureren en stukjes geven (rapley, babyled weaning). Meestal komt dit er op neer dat ze bijvoorbeeld een gekookt worteltje in d’r hand krijgt om te ‘eten’ en ik er een paar prak om te voeren. Op deze manier wordt eten voor haar meer een activiteit/ervaring dan alleen maar achterover leunen en puree op slurpen. Op dit moment kan ze nog niet helemaal goed zelfstandig zitten dus het zelf eten is nog wat lastig, dit zal de komende maanden steeds beter gaan. Ze vind eten met ons aan tafel in ieder geval heel gezellig en ze wordt ondertussen ook chagrijnig als ze niks krijgt terwijl wij zitten te eten. Afhankelijk van wat we eten krijgt ze meestal ook een paar stukjes van ons eten, bijvoorbeeld een sliertje spaghetti of bami, een stukje brood of een stukje groente.

image

Op drukke avonden of als we ergens op visite zijn krijgt ze ook gerust een potje olvarit, deze potjes vind ze super lekker en ze eet nu meestal een half potje (ongeveer 100 gram).

Borstvoeding

Naast de oefenhapjes (onder de 1 jaar is al het vaste voedsel voornamelijk om te oefenen) krijgt ze volledig borstvoeding op verzoek. Meestal zitten we op 5 a 6 voedingen per dag. Als ze bij mij is krijgt ze alles ‘live’ als ik op mijn werk ben krijgt ze afgekolfde melk uit de fles. Voor mij is de enige voeding die ik op een vast tijd geef de 19:00 voeding voor het slapengaan, de rest gaat wanneer het mij uitkomt/wanneer ze honger heeft. Merle is van zichzelf wel altijd heel erg op schema geweest, al vanaf dat ze een paar dagen oud was wilde ze elke drie uur eten, niet veel later en niet veel eerder. Dus hoewel ik in principe op verzoek voedt zijn de meeste dagen wel ongeveer hetzelfde.

image

Uit de fles drinken

Als ze bij oma/papa is krijgt ze de fles wel op schema (meestal ongeveer om de drie uur met de laatste voordat ik thuis kom om 16:00). Ze kan hier prima mee omgaan en voor papa en oma is het natuurlijk een stuk makkelijker omdat ze haar niet zomaar even kunnen aanleggen. Ook zorgen we op deze manier dat ik altijd direct kan voeden als ik thuis kom, dat vind ik erg fijn omdat ik geen zin heb om dan weer te moeten kolven.

Aan het einde van de dag heb ik een voeding ‘over’ omdat ze doorslaapt vanaf 7 uur, deze kolf ik af en die krijgt ze erbij als ik op m’n werk ben. Ik kolf niet helemaal 1 op 1 genoeg maar met deze extra voeding red ik het makkelijk!

Uit de fles drinken gaat super goed. We zijn met 5 weken begonnen om elke dag 1 flesje te geven dus ze heeft het heel goed geleerd. Ze drinkt uit de difrax s-flessen met smalle speen en dat gaat goed. De flessen met een speen die zogenaamd meer op een tiet zouden moeten lijken snapt ze niets van (ook al ‘drinkt’ ze hier op onderstaande foto wel uit…).

Ondertussen zijn er ook dagen dat ze geen flesje krijgt maar van 5 weken tot ruim 4 maanden kreeg ze elke dag 1 voeding uit een fles. Ze verleerd het nu echt niet meer lijkt me. Omdat ik weer aan het werk moest vond ik het heel belangrijk dat ze uit de fles leerde drinken en we hebben hier dus ook echt wel tijd en energie in gestoken.

image

Stoppen met borstvoeding?

Al vanaf dat Merle een maand of 4 was krijg ik de vraag wanneer ik ga stoppen met borstvoeding. Of ik niet bang ben dat het heel moeilijk gaat zijn om te gaan stoppen, of ik niet vind dat ze te groot wordt voor aan de borst (?). Heel eerlijk? ik weet niet wanneer ik ga stoppen, de laatste tijd denk ik er wel over na om af te bouwen naar alleen ’s morgens en ’s avonds voeden. Of ik hier al helemaal aan toe ben weet ik niet. Ik ben nu op het punt dat borstvoeding zoveel makkelijker is dan flesvoeding, dus waarom zou ik stoppen? Ik heb niet echt een bepaald doel voor ogen, ik denk niet dat borstvoeding op dit punt nog heel veel beter is dan flesvoeding ik weet alleen dat het werkt voor ons. Dus misschien ben ik over twee maanden gestopt, misschien voedt ik nog tot na haar eerste verjaardag. Ik denk dat we door gaan zo lang als het fijn is voor ons allebei.

 

Lees meer:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.