Ongezond lekker: Sloppy Joe’s

De blogwereld staat vol met super gezonde (en ja oke, ook hele lekkere) dingen. Maar omdat je af en toe ook wel eens wat minder verantwoord mag eten kom ik bij deze met de categorie: ‘ongezond lekker’.
Dit is een recept dat ik ooit een keer in tv-serie voorbij heb zien komen, en omdat ik een lichte obsessie heb met alles Amerikaans moest ik het natuurlijk uit proberen.

Eigelijk is het gewoon een broodje met gehakt in saus, maar die saus doet ’t m, die heeft namelijk een heerlijk smokey BBQ smaakje. Het is voor het recept dus ook nogal belangrijk dat je de juiste BBQ-saus gebruikt, niet die lame-o Nederlandse variant wat gewoon een soort ketchup met groente is. De BBQ-saus die ik gebruik is: DEN hickory barbecuesauce, de meeste grotere supermarkten (met een afdeling met buitenlandse (lees Amerikaanse) spullen) verkopen het wel, de toko heeft het ook.

Er zijn meerdere merken met een smokey BBQ saus en volgens mij zag ik posters hangen dat Remia nu ook een smokey-BBQ saus heeft uitgebracht, maar die heb ik zelf nog nooit geprobeerd. De saus die ik gebruik heeft een vrij sterke overheersende smaak, dus gebruik er niet te veel van (behalve als je het heel lekker vind natuurlijk).

Benodigdheden:
DSC_0139mettekst
– 1 paprika (in stukkies gehakt)
– 1 flinke ui (ook in stukkies, zo groot als je zelf lekker vind)
– 1 of 2 of 3 tenen knoflook, een beetje afhankelijk van of er kids mee-eten
– Ongeveer 500 gram gehakt (het kan ook met vegetarisch gehakt, weet ik uit ervaring)

De saus:
DSC_0148mettekst
– 400 ml ketchup (ik koop altijd de goedkoopste variant die ze hebben)
– Ongeveer 100 ml BBQ saus, afhankelijk van hoe sterk je de smaak wil
– Eetlepel bruine suiker
– Twee eetlepels mosterd
– Zout en peper

En broodjes naar keuze, gewoon kadetten of afbakbroodjes, het maakt niet zo veel uit want de helft gaat er toch afvallen als je aan het eten bent 😉

Wat moet je doen:
Rul het gehakt in de wok of hapjespan, als het bijna gaar is gooi je de ui en knoflook (die je natuurlijk even perst, of snijdt als je zoals ik nog steeds geen knoflookpers hebt gekocht) er bij en laat je het allemaal even bakken. Na een minuut of 5 kun je de paprika er bij doen. Terwijl je alles even gaar laat worden begin je aan de saus:

Weeg alle ingrediënten af, en zet alles netjes op de foto. Nadat je de foto’s hebt gemaakt op de koffietafel laat je natuurlijk als beginnend blogger de ketchup nog even op tafel staan zodat Angus er vast aan kan beginnen (katten genaamd Angus zijn kennelijk dol op ketchup). Oke de twee stappen hiervoor zou ik maar overslaan, behalve als je ook graag op internet opschept over hoe goed je kan koken.
Dus: meng alle ingrediënten van de saus door elkaar en giet dit over je gehaktmengsel. Het is nu klaar; maar het wordt veel lekkerder als je het even een tijdje laat sudderen. Wat ik altijd doe is een scheutje water er bij en dan op een laag vuurtje minimaal een half uur laten pruttelen en af en toe doorroeren (als het te droog wordt doe je er weer een scheutje water bij).

Hier na kun je het opdienen: gooi een schep van het gehaktmengsel op een broodje en als je het lekker vind kun je er nog een plakje kaas op leggen om te smelten.
DSC_0149
Het recept doet zijn naam eer aan dus houd vooral keukenpapier bij de hand! Het mengsel kun je makkelijk een dagje bewaren in de koelkast en de dag erna weer eten. Mijn recept kun je met zijn tweeën makkelijk twee keer van eten (als je broodjes redelijk groot zijn.) De volgende dag is het alleen maar lekkerder.

Lees meer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.